Новини

<< Всички новини

[12.09.2018]

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОБСТВЕНИЦИ НА ДОМАШНИ СВИНЕ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО АЧС

 Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола.За предотвратяването на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:

 

  1. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или местни продукти от свинско месо.
  2. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне , ( варене, пържене, печене , консервиране в буркани и т.н.).
  3. От прясното месо, добито за лична консумация , не трябва да се произвеждат сурово- сушени местни продукти( Луканки , суджуци, наденици маринована сланина и др.).
  4. Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или са заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.
  5. Сланината трябва да премине термична обработка ( варене или стопяване на мазнините да получаване на пръжки и свинска мас)
  6. Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след  термична преработка ( готови ястия, печено или варено и  др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома . Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.) , в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.
  7. В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
  8. Кръвта, стомашно – чревното съдържание и другите отпадъци , негодни за консумация ( нокти, четина, зурли и др.),  на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

 

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял  разширен далак, малки червени  петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВУДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.

Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиени мерки да не разнесат вируса в домовете си!

    

       Разчитам на Вашата своевременна реакция тази информация да бъде възможно най- бързо сведена до знанието на кметовете и кметските наместници на населените места на всички общини на територията на съответната област на страната и да бъде разпространена на достъпни за жителите на селата и градовете места .

 

  С уважение,

  Д-Р ДАМЯН ИЛИЕВ

  ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

 

 

 

 

<< Всички новини | << АРХИВ